ISSN: 2791-7460
Volume : 4 Issue : 1 Year : 2024

Articles are Open Access and Licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

GEOGRAPHIES, PLANNING & TOURISM STUDIOS - GPT-Studios: 4 (1)
Volume: 4  Issue: 1 - 2024
COVER
1.Cover Page
GPT Studios
Page I

EDITORIAL
2.Editorial
Emine Cihangir, Kübra Cihangir Çamur, Mehmet Þeremet
Pages II - VI

RESEARCH
3.Measuring the Level of Food Neophobia of Gastronomy and Culinary Arts Students
Erol Geçgin, Hazal Þeval Özbek
doi: 10.5505/gpts.2024.53825  Pages 1 - 10
Gýda neofobisi, yeni gýdalarý deneme korkusunu ifade eder ve bu korkunun beslenme zorluklarýna neden olabileceði belirtilir. Bu korku, yeni gýdalardan kaçýnma eðilimi olarak ortaya çýkabilir ve bilinmeyen gýdalara karþý isteksizlikle kendini gösterir. Farklýlýklarýn demografik özellikler, bölgesel faktörler, koku algýsý, geleneksel tat alýþkanlýklarý gibi çeþitli faktörlerden kaynaklandýðý belirtilerek, gýda seçimini etkileyen bu farklýlýklarýn araþtýrma konusu olacaðý vurgulanmaktadýr. Makalenin devamýnda, gýda neofobi ölçeðinin gastronomi ve mutfak sanatlarý öðrencileri üzerinde test edilmesi, bulgularýn analizi ve sonuçlarýn çýkarýlmasý süreçlerine dair bilgi verilerek çalýþmanýn genel hedefleri belirtilmektedir. Bu çalýþmada nicel araþtýrma yöntemi kullanýlarak anket tekniði veri toplama aracý olarak belirlenmiþtir. Ýki bölümden oluþan çalýþmanýn birinci bölümünde demografik bilgiler, ikinci bölümünde ise gýda neofobisi üzerine 10 soru bulunmaktadýr. Bu sorular, Food Neophobia Scale adlý ölçek kullanýlarak yeni yiyecekleri deneme korkusunu deðerlendirmektedir. Toplam 390 kiþinin katýldýðý anket sonuçlarýnda kadýn katýlýmcýlarýn oraný %65,9 iken erkek katýlýmcýlarýn oraný %34,1'dir. Yaþ daðýlýmlarý incelendiðinde, katýlýmcýlarýn %62,3'ü 18-21 yaþ aralýðýndadýr. Faktör analizi güvenirlik testi yapýlmýþ ve ölçeðin güvenilirliði deðeri 0.814 olarak bulunmuþtur. Türkiye'deki Gastronomi ve Mutfak Sanatlarý öðrencilerini kapsayan örneklemden rastgele seçilmiþ 390 öðrenci üzerinden %95 güven aralýðý ve %5 hata payýyla veriler toplanmýþtýr. Bu bulgular, Türkiye’de öðrenim görmekte olan gastronomi ve mutfak sanatlarý öðrencilerinin genel gýda neofobisi eðilimlerini anlamak ve bu konuda farklý etkenleri deðerlendirmek açýsýndan önemli bir katký sunmaktadýr.
Food neophobia refers to the fear of trying new foods, and it is stated that this fear can cause nutritional difficulties. This fear can manifest itself as a tendency to avoid new foods and is manifested in reluctance towards unfamiliar foods. It is stated that the differences are caused by various factors such as demographic characteristics, regional factors, smell perception, traditional taste habits, and it is emphasized that these differences affecting food choice will be the subject of research. In the rest of the article, the general objectives of the study are stated by giving information about the processes of testing the food neophobia scale on gastronomy and culinary arts students, analyzing the findings and drawing conclusions. In this study, quantitative research method was used and the survey technique was determined as the data collection tool. The study, which consists of two parts, includes demographic information in the first part, and 10 questions on food neophobia in the second part. These questions assess the fear of trying new foods using a scale called the Food Neophobia Scale. In the survey results in which a total of 390 people participated, the rate of female participants was 65.9%, while the rate of male participants was 34.1%. When the age distributions are examined, 62.3% of the participants are between the ages of 18-21. Factor analysis reliability test was performed and the reliability value of the scale was found to be 0.814. Data was collected with a 95% confidence interval and a 5% margin of error from 390 randomly selected students from the sample of Gastronomy and Culinary Arts students in Turkey. These findings make an important contribution to understanding the general food neophobia tendencies of gastronomy and culinary arts students studying in Turkey and to evaluate different factors in this regard.

4.Planning of Nature Education in Mount Ararat and its Surrounding
Adem Yulu
doi: 10.5505/gpts.2024.99609  Pages 11 - 31
Doða eðitimi kapsamýnda geliþtirilen etkinliklerin bireylerin doðaya yönelik algýlarý ve farkýndalýðýnýn geliþimi üzerinde önemli bir etkisi söz konusudur. Buna baðlý olarak da özellikle son yýllarda Türkiye’nin aralarýnda yer aldýðý dünyanýn birçok ülkesinde doða eðitim projeleri ve bunlara destek veren kurumlarýn sayýsý giderek artmaktadýr. Doða eðitim projelerinin bireylerin doðaya yönelik farkýndalýklarýnýn geliþiminde etkisi bilinmesine raðmen özellikle proje içeriklerine uygun doða eðitim alanlarýnýn belirlenmesi ve etkinlik uygulama planlarýnýn hazýrlanmasý konusunda ortaya çýkan çeþitli zorluklar nedeniyle doða eðitim projelerine baþvurular çoðu zaman sýnýrlý olabilmektedir. Bu çalýþma, bu noktada Aðrý Daðý ve yakýn çevresi özelinde TÜBÝTAK 4004-Doða Eðitimi ve Bilim Okullarý Destekleme Programlarýna baþvuru yapmak isteyen kurumlarýn ve araþtýrmacýlarýn yararlanabilmesi için doða eðitim alanlarýnýn belirlenmesi ve farklý tematik örnek etkinlik uygulama planlarýnýn hazýrlanmasýna odaklanmýþtýr. Araþtýrmada nitel araþtýrma yöntemlerinden eylem araþtýrmasý yöntemi benimsenmiþtir. Çalýþma sonunda, Aðrý Daðý ve yakýn çevresinde doða eðitim alanlarýna ve çeþitli proje içeriklerine uygun olarak belirlenen 5 (beþ) ana lokasyonda 7 (yedi) etkinlik uygulama planý geliþtirilmiþtir.
Activities developed within the scope of nature education have a significant impact on the development of individuals' perceptions and awareness of nature. Nature education projects and the number of institutions supporting them have been increasing in many countries around the world, including türkiye. although the effect of nature education projects on the development of individuals' awareness of nature is widely known, various difficulties are encountered, especially in determining nature education areas suitable for the project contents and preparing activity implementation plans. The aim of this study is to contribute to the creation of a standard suitable for the content, planning, measurement, and evaluation of nature education projects by taking into account the TÜBÝTAK-supported nature traýnýng carried out on different dates on Mount Aðrý and its vicinity and the opinions of the participants, experts, and trainers involved in this project. ýn this study, in which the action research method was adopted as a qualitative research approach, an implementation plan of 7 (seven) activities was developed in 5 (five) main locations determined within the scope of the nature education project on Mount Aðrý (Ararat) and its immediate surroundings.

5.Career Management Practices of Hotels and Employees’ Career Satisfaction: A Research in the Cappadocia Region
Harun Çalhan, Buse Küçük
doi: 10.5505/gpts.2024.45220  Pages 32 - 46
Rekabet çevrelerinde ve teknolojideki hýzlý deðiþimden dolayý nitelikli insanlarýn kazanýlmasý ve elde tutulmasýna duyulan ihtiyaç her zamankinden daha önemli hale gelmiþtir. Ýþletmelerde çalýþanlarýn kariyer yönetiminin etkili bir þekilde uygulanabilmesini saðlayacak örgütsel stratejilerin yönetim tarafýndan planlanmasý gerekmektedir. Kariyerinde ulaþtýðý düzeyden tatmin olmayan veya kariyer hedeflerine ulaþamayan çalýþanlarýn elde tutulmasý oldukça zor hale gelmektedir. Bu araþtýrmanýn temel amacý otellerde kariyer yönetimi uygulamalarý ile çalýþanlarýn kariyer tatmini iliþkisini incelemektir. Bu amaç doðrultusunda Kapadokya bölgesinde bir alan araþtýrmasý yapýlmýþtýr. 4 ve 5 yýldýzlý otellerin çalýþanlarýndan anket tekniði ile kolayda örnekleme yöntemiyle 400 veri toplanmýþtýr. Veri analizi kapsamýnda, bazý merkezi eðilim ölçütleri ile deðiþkenlerin alt boyutlarýný ortaya çýkarmak için açýklayýcý faktör analizinden yararlanýlmýþtýr. Deðiþkenler arasý iliþkileri incelemek üzere Pearson korelasyon analizi uygulanmýþtýr. Analizler sonucunda, otellerde iþin niteliðine uygun personel seçimi yapma, çalýþanlarýn yeteneklerine göre görev ve yetkiler verme, iþe yeni baþlayan çalýþanlar için eðitim verme ve çalýþanlarýn yaptýklarý iþ konusunda ne kadar baþarýlý olduklarýnýn deðerlendirmeye yönelik uygulamalarýn yoðun þekilde yapýldýðý anlaþýlmýþtýr. Diðer taraftan otellerde çalýþanlarýn üst görevlere ulaþabilmesi için izleyecekleri yollarýn önceden belirleme, çalýþanlara mesleklerinde ilerlemeleri konusunda gerekli örgütsel yardým verme, personelin gelecekte çalýþabileceði iþleri planlamaya yönelik uygulamalarýn ise oldukça az yapýldýðý bulgusuna ulaþýlmýþtýr. Ayrýca, otellerin kariyer yönetimi uygulamalarý ile çalýþanlarýn kariyer tatmini arasýnda anlamlý ve pozitif yönlü bir iliþki olduðu ortaya koyulmuþtur.
Rapid changes in competitive environments and technology have made it more important than ever to acquire and retain qualified people. Organizational strategies that will ensure the effective implementation of career management in businesses need to be planned by the management. Employers struggle to retain workers who are unhappy with their jobs or can't reach their goals. The primary goal of this study is to investigate the relationship between hotel career management practices and employee job satisfaction. To achieve this, we conducted a field study in the Cappadocia region. 400 survey data were collected through the questionnaire technique from the employees of 4 and 5 star hotels by convenience sampling method. We employed some central tendency measures and explanatory factor analysis. We applied Pearson correlation analysis to examine the relationships between variables. The analysis revealed that hotels actively employ strategies to choose employees who are fit for their roles, allocate tasks and responsibilities based on their skills, train new hires, and assess their job performance. On the other hand, it has been found that practices such as determining in advance the paths that employees will follow in order to reach higher positions in hotels, providing the necessary organizational assistance to employees to progress in their professions, and planning the jobs that the personnel can do in the future are implemented very rarely. Additionally, research reveals a significant and positive relationship between hotel career management practices and employees' career satisfaction.

6.Tourism in Antalya from Past to Present: An Interview with Hüseyin Çimrin
Burcu Gök Olgun
doi: 10.5505/gpts.2024.41636  Pages 47 - 54
Bu çalýþmada Antalya’nýn ilk Almanca dili profesyonel turist rehberlerinden olan, Antalya ili ve turizmle ilgili birçok yayýný bulunan Hüseyin ÇÝMRÝN’in gözünden geçmiþten günümüze Antalya’daki turizm faaliyetlerini deðerlendirmek amaçlanmýþtýr. Bu amaçla Hüseyin ÇÝMRÝN ile Antalya ili merkezinde bulunan Mermerli Parký’nda, 24 Þubat 2024 tarihinde üç saatlik yüz yüze bir söyleþi gerçekleþtirilmiþtir. Hüseyin ÇÝMRÝN, söyleþide geçmiþten günümüze Antalya’daki turizm faaliyetlerine iliþkin sorulara kendi deneyimlerine, gözlemlerine, anýlarýna ve çalýþmalarýna dayanarak cevaplar vermiþtir. Böylece çalýþmada Antalya’daki ve Antalya’nýn önemli bir destinasyon olmasý sebebiyle Türkiye’deki turistik faaliyetlerin geçmiþten günümüze geçirdiði aþamalar öncü bir turizmcinin tanýklýðýyla sunulmuþtur.
This study aims to evaluate the touristic activities in Antalya from past to present through the eyes of Hüseyin ÇÝMRÝN, one of the first German-language professional tourist guides of Antalya, who has many publications on Antalya province and tourism. For this purpose, three hours face-to-face interview was conducted with Hüseyin ÇÝMRÝN at Mermerli Park in the center of Antalya on February 24, 2024. In the interview, Hüseyin ÇÝMRÝN answered questions about touristic activities in Antalya from past to present based on his own experiences, observations, memories and studies. Thus, in this study, the stages of touristic activities in Antalya, and in Turkey since Antalya is an important destination, from past to present are presented with the testimony of a pioneering tourism expert.

7.Cyprus Meyhane Flavors in the Context of Gastronomy Tourism: Case of North Cyprus
Özlem Altun, Servet Nasýfoðlu Elidemir, Mete Ünal Girgen, Ayse Demir
doi: 10.5505/gpts.2024.02996  Pages 55 - 66
Günümüzün çeþitli turizm endüstrisinde gastronomi turizmi de oldukça önemli bir yerdedir. Yeme-içmeye olan ilgileri nedeniyle günümüzde pek çok kiþi gezi planlarýný gastronomi kültürünün güçlü olduðu ülkeleri ve lokasyonlarý baz alarak yapmaktadýr. Akdeniz'in üçüncü büyük adasý olan Kýbrýs, son derece geliþmiþ bir mutfak ve yan gastronomik ürünlere sahiptir. Bu araþtýrmanýn temel amacý Kýbrýs'ýn yeme-içme kültüründeki meyhane lezzetlerini tanýtmak ve dünya çapýnda popülerlik kazanan gastronomi turizmi kavramýný açýklamaktýr. Kýbrýs'ýn mutfak geleneðinde oldukça önem verilen lezzetlerin tanýtýlmasý ikincil bir amaç olarak çalýþmada öne çýkmaktadýr. Gastronomi turizmi için Kýbrýs'a gelen ve ülkede hangi lezzetleri denemeleri gerektiðini bilmek isteyen ziyaretçilere de kýlavuz niteliði taþýmayý amaçlamaktadýr. Literatür taramasýnda Kýbrýs meyhane lezzetleri üzerine kapsamlý bir akademik araþtýrmaya rastlanmamýþtýr. Literatüre de katký saðlayacak bu çalýþma gastronomi turizmi çalýþmalarý ile birçok farklý medeniyetin buluþtuðu Kýbrýs'ýn lezzetleri ve yemeklerinin çok güzel bir örneðidir. "Gastronomi" ve "gastronomi turizmi" kavramlarýna açýklýk getirecek çalýþma, Kuzey Kýbrýs'ýn yemek, kültür ve tercihlerine iliþkin ender akademik incelemelerden birisidir. Çalýþmanýn geçerliðini saðlamak amacýyla genel olarak Kýbrýs mutfaðýna iliþkin bir literatür taramasý yapýlmasý amaçlanmýþ olup, Kýbrýs mutfak geleneðinin korunarak gelecek nesillere aktarýlmasý hedeflenmiþtir.
Anahtar Kelimeler: Gastronomi Turizmi, Kýbrýs Mutfak Kültürü, Meyhane.
In today's diverse tourism industry, gastronomy tourism is quite significant. Due to their interest in food and drink, many people today base their trip plans on the nations and locations where the gastronomy culture is strong. Cyprus, the third-largest island in the Mediterranean, has a tremendously developed culinary and alcoholic tradition. The primary goal of this research is to introduce the flavors of taverns ‘meyhanes’ in Cyprus' eating and drinking culture and to explain the notion of gastronomy tourism, which has gained popularity worldwide. The promotion of tastes, which are highly valued in Cyprus's culinary tradition, serves as a secondary goal. It also invites visitors who are coming to Cyprus for gastronomy tourism and want to know what flavors they should try when they get there. There was no thorough academic investigation on Cyprus meyhane tastes in the literature review. A very fine illustration of Cyprus's tastes and food, where many different civilizations converge, will be provided by the study of gastronomy tourism, which will also add to the body of literature. The study will clarify the terms "gastronomy" and "gastronomy tourism," and it will be the first academic examination of Northern Cyprus's food, culture, and preferences. It is intended to undertake a literature review on the Cyprus cuisine generally in order to ensure the validity of the study. On the other hand, it's important to preserve the Cypriot culinary tradition and pass it on to future generations.
Keywords: Gastronomy Tourism, Cyprus Culinary Culture, Tavern.

REVIEW
8.Thinking tourism spaces together with post-modern geographies.
Fatih Volkan Týrý, Ýsmail Kervankýran
doi: 10.5505/gpts.2024.18209  Pages 67 - 78
Bu çalýþma; beþerî coðrafyada 1980’lerden beri süregelen bir eleþtirel paradigma olan post-modern coðrafya ve post-modern görünümlerin turizm mekanlarý üzerindeki tezahürlerini anlamaya çalýþmak amacýyla hazýrlanmýþtýr. Bu kapsamda, ilgili literatür üzerinden çalýþmanýn sýnýrlarý içerisinde kalan post-modern teori ve post-modern coðrafya literatürü incelenmiþtir ve bu incelemeler sonucunda sosyo-ekonomik durumlarýn ve diðer birçok parametrelerin zaman içerisinde geçirdiði kýrýlmalar, mekanlar üzerinde somutlaþarak karmaþýk yapýlarý beraberinde getirmiþtir. Bu baðlamda çalýþmada ele alýnan bazý post-modern görünümlerin ve post-modern coðrafyalarýn neler olduðunu, nasýl bir iliþkisellik çerçevesinde þekillendiklerini ve bu çerçevede þekillenen görünümleri turizm mekanlarý üzerinden aktarmaya çalýþýlmýþtýr. Bu çalýþmanýn temel motivasyonu, turizm mekanlarýnýn yeniden yapýlanmasýný ve üretilmesini post-modern coðrafyalarla birlikte düþünmenin gerekliliðini tartýþmaktýr.
Post-modernism, along with its relational foundations, is increasingly permeating our lives and transforming our daily routines. Therefore, the spatial planes mirror these changes, and the geography discipline encompasses this situation within its research domain. From this point of view, this theoretical study has been prepared to try to understand the manifestations of post-modern geography and post-modern views on tourism spaces, which have been a critical paradigm in human geography since the 1980s. In this context, post-modern theory and post-modern geography literature within the boundaries of the study were analyzed through the relevant literature. The fractures of changing socio-economic conditions and many other parameters over time have brought about complex structures by materializing in spaces. We have attempted to comprehend the meaning of post-modern geographies and their formation within the framework of relationality. Additionally, we have attempted to communicate the perspectives formed within this framework through tourism spaces. The main goal of this study is to discuss the necessity of considering the restructuring and production of tourism spaces in conjunction with post-modern geographies.

LookUs & Online Makale