ISSN: 2791-7460
Volume : 4 Issue : 2 Year : 2024

Makaleler Açık Erişimlidir ve Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 Uluslararası Lisansı ile Lisanslanmaktadır.

COĞRAFYA, PLANLAMA VE TURİZM STÜDYOLARI - GPT-Studios: 4 (2)
Cilt: 4  Sayı: 2 - 2024
KAPAK
1. 
Kapak
Cover
Emine Cihangir
Sayfa I

EDITÖRYAL
2. 
Editoryal
Editoryal
Emine Cihangir, Kübra Cihangir Çamur, Mehmet Şeremet
Sayfalar II - V

TAM SAYI
3. 
Tam Sayı
Full Issue
Emine Cihangir
Sayfa VI

ARAŞTIRMA
4. 
Turizm Odaklı Mekânsal Ağların Google Haritalar Verilerine Dayalı Analizi: Edirne Kent Merkezi Örneği
Analysis of Tourism-Oriented Spatial Networks Based on Google Maps Data: The Case of Edirne City Center
Mete Korhan Özkök
doi: 10.5505/gpts.2024.97269  Sayfalar 79 - 91
Günümüzde turizm alanında “büyük veri-ağ analizi” kesişiminde çalışmaların yoğunlaştığı, Google ve diğer sosyal medya platformlarının temel büyük veri kaynakları kullanımının arttığı söylenebilmektedir. Bu ara kesişim çalışma teması ise turistik cazibe merkezleri ve turistik rotaların belirlenebilmesi, seçim-karar sistemlerinin optimize edilebilmesi, memnuniyet ve davranışların izlenebilmesi dolayısı turist davranış ve kullanım örüntülerinin tespit edilebilmesi için önemlidir. Bu bakımdan çalışmanın temel amacı Edirne kent merkezindeki turistik çekici noktaların yaratmış olduğu mekânsal ağ yapısının çözümlenmesi ve ağ analizi yöntemi ile değerlendirilmesidir. Bu kapsamda Google Maps platformunda Edirne kent merkezi için “Things To-Do” kategorisinde tanımlanan konumlar ele alınmıştır. Google Search Engine Results Page (SERP) içeriğine bağlı olarak, konumların rating düzeyi ile günümüzde Search Engine Optimization (SEO) alanında önemli bir içerik olan “People Also Search For (PASF)” bilgisi toplanmıştır. PASF bilgisi, kullanıcıların bir konuma bağlı olarak aradıkları diğer konumları ortaya koymakta sonucunda ise bir turizm arama ağı elde edilmektedir. Konumların mekânsal boyutları da ele alınarak ağ analizleri uygulanmış ve değerlendirmeler yapılmıştır. Sonucunda ise Edirne kent merkezi için merkezilik değeri yüksek turizm noktaları, tematik komşuluk gösteren gruplar tespit edilmiş ve rota önerileri sunulmuştur. Çalışmanın sunduğu yöntem ve değerlendirme açısı bakımından literatüre katkı sunacağı düşünülmektedir.

5. 
Türkiye’yi Ziyaret Eden Yabancı Turistlerin Destinasyon-Ülke İmajı
Destination-Country Image of Foreign Tourists Visiting Türkiye
Ali Rıza Mancı
doi: 10.5505/gpts.2024.77486  Sayfalar 92 - 106
İmaj, turistlerin ziyaret edecekleri yeri seçmelerinde en önemli belirleyicilerden biridir. Ülke imajı kavramı, belirli bir ülke-destinasyon hakkında sahip olunan genel algıları ve görüşleri kapsar. Ülke-destinasyonlarının pazarda tanıtılması ve konumlandırılmasında, turistlerin ilgisini çekmede ve gelecekteki davranışsal niyetlerini etkilemede imajın önemi şaşırtıcı değildir. Bu çalışmanın amacı, ülke imajının boyutları arasındaki ilişkiyi ve ziyaretçilerin gelecek davranışları üzerindeki etkilerini belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda bir yapısal eşitlik modeli (SEM) aracılığıyla nicel analiz geliştirilmiştir. Türkiye'yi ziyaret eden yabancı turistlerle online olarak 374 adet anket yapılmıştır. Veriler Yapısal Eşitlik Modeli (PLS-SEM) yöntemiyle analiz edilmiştir. Buna göre, bilişsel imajın, bir destinasyonun duygusal imajını şekillendirmede önemli bir rol oynadığını belirlenmiştir. Ayrıca bilişsel ve duygusal imaj genel ülke imajı ve tekrar ziyaret niyeti üzerinde etkili olduğu doğrulanmıştır. Bilişsel imajın altyapı ve tesisler, kültürel çekicilikler ve doğal çekicilikler gibi faktörler üzerinde büyük bir etkiye sahip olduğu bulunmuştur. Bu sonuçlar, turizm destinasyonlarının değerlendirilmesinde bilişsel ve duygusal imajın önemini vurgulamaktadır. Elde edilen bulgulardan yönetimsel ve kuramsal çıkarımları elde edilmiştir. Sonuç olarak, ziyaretçilerin ülke-destinasyon algılarının belirlenmesi, olası olumsuz imajların ortadan kaldırılmasına hizmet edeceği beklenmektedir.

6. 
Turizm Öğrencilerinin Çevre Okuryazarlık Düzeylerini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma
A Research to Determine the Environmental Literacy Levels of Tourism Students
Reyhan Arslan Ayazlar, Gökay Akbulut
doi: 10.5505/gpts.2024.08769  Sayfalar 107 - 121
Turizm sektörünün geleceği, turistik ürün olarak kullanılan doğal kaynakların korunması ve gelişimine oldukça bağlıdır. Günümüzde yaşanan çevresel sorunlar ve bu sorunlara karşı vatandaşların ve sivil toplum kuruluşlarının toplumsal anlamda vermiş oldukları tepkiler, turizm sektörünü de çevreye daha duyarlı hale getirmiştir. Sektörün çevresel duyarlılığının arttırılarak sürdürülebilir ilkelerin benimsenmesinde ve turistik faaliyetlerden ortaya çıkan olumsuz etkilerin azaltılmasında turizm çalışanlarının ve turizm sektörüne çalışanların kazandırıldığı turizm eğitim kurumlarının rolü önemlidir. Bu kapsamda araştırma, turizm alanında lisans eğitimi alan öğrencilerin çevre okuryazarlık düzeylerini belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırmanın amacına yönelik, nicel araştırma yönteminde kullanılan bir veri toplama tekniği olarak anket tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırma kapsamında 206 turizm lisans öğrencisinden veri elde edilmiştir. Araştırma bulgularına göre turizm öğrencilerinin genel anlamda orta düzeyde çevre okuryazarlığına sahip olduğunu söylemek mümkündür. Çevre okuryazarlığının çevresel tutum alt boyutunda yüksek düzeyde farkındalığı olan turizm öğrencilerinin; diğer üç alt boyut olan çevresel bilgi, çevresel davranış ve çevresel algıda orta düzeyde farkındalığa sahip olduğu belirlenmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, turizm işletmelerinin ve çalışanların çevresel farkındalıklarını arttırmaya yönelik politikalar geliştirilebilir. Böylelikle bölgenin turizm açısından, sürdürülebilir turizm ilkeleri kapsamında daha az etki bırakarak gelişimi desteklenmiş olmaktadır.

7. 
Avrupa Gotik Resim Sanatında Rönesans’a Doğru Sanat ve Mekansal Anlatının Önemi
The Importance of Art and Spatial Narrative in European Gothic Painting Towards the Renaissance
Hatice Çorbacı
doi: 10.5505/gpts.2024.54254  Sayfalar 122 - 140
Gotik Resim Sanatı Bizans üslubunun hakim olduğu Orta Çağ Resim sanatından gelişmiştir. Cam boyamacılığı Romantik Dönemden beri bilinmektedir. Gotik yapıların planları gittikçe daha zarif ve pencereleri daha yüksek hale gelince cam resimleri ön plana geçmiş, yazma resimleri ise geri planda kalmıştır. Gotik mimarinin gelişimi sonrası resimde Gotik ve Neo-Bizans tarzının stil değişimlerinden yeni bir stil meydana gelmiştir. Bu yeni stilin en büyük ustası Giotto‘dur. Cimabue ve Duccio, Giotto’dan önce yeni resim stilini denemişlerdir. Üç sanatçı da “Tahtta Oturan Meryem ve Çocuk İsa” tablosu yapmıştır. Giotto modern resmin gerçek yaratıcısıdır. Rönesans'ın yolunu açmıştır. Onun eserleri Cimabue veya Duccio’dan tamamen farklıdır. Giotto’nun eserlerinde görülen mekanın temsili sanatta ilk büyük devrim sayılmıştır. Yüz yıllık Rönesans teorilerini önceleyen "perspektif" örnekleri ve üç boyutlu uygulama öne çıkmıştır. Giotto biçimlerine öyle bir üç boyutlu gerçeklik vermiştir ki, hacimli ve bağımsız plastikler gibi etki bırakırlar. Giotto’nun biçimleri havada asılı duran biçimler değil, kütlesi ve bedenlerinin hacmi olan biçimlerdir. Ayrıca, insanın fizikselliği ve duygusallığı bakımından temsiline özen gösterilmiştir. Giotto’dan sonraki sanat natüralist bir anlayışta ilerler ve doğa gözlemleri sınırları genişleyerek sanat yaşamı zenginleşir. Giotto’yu takip eden sanatçılar zamanla Avrupa’nın her bölgesinden gelen sanat yeniliklerini uygularlar. Bu üsluba Uluslararası Gotik denmektedir. 1420 tarihinde Hollanda’da Gotik resimde gerçekçiliği ileri götüren çalışmalar olmuştur. Resmin yanı sıra mimari ve plastik de birlikte gittiği için bu döneme orada Erken Rönesans, Avrupa’nın kuzeyinde Geç Gotik denir.

8. 
Seyahat Acentalarının Vergisel Konularda Yaşadıkları Tereddütler: Özelgeler Işığında Bir Araştırma
Hesitism Faced by Travel Agencies on Tax Issues: A Research in the Light of Tax Rulings
Barış Çam, İsmail Kızılırmak
doi: 10.5505/gpts.2024.32932  Sayfalar 141 - 148
Vergi, günümüzde birçok sektör için önem taşıdığı gibi turizm sektörü için de büyük önem taşımaktadır. Turizm sektörü içinde yer alan seyahat acentaları sundukları hizmetler nedeniyle vergiye tabi olmaktadırlar. İşte bu noktada seyahat acentaları vergisel konularda gerek mevzuat açısından gerekse de uygulama açısından tereddütler yaşamaktadırlar. Bu nedenle seyahat acentaları vergisel konularda yaşadıkları tereddütlerin giderilmesi için Gelir İdaresi Başkanlığından özelge talebinde bulunmaktadırlar. Özelge, vergisel konularda tereddüt duyulan konularda tereddüt duyulan konunun açıklığa kavuşturulması için Gelir İdaresi Başkanlığından bilgi talep edilmesidir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından seyahat acentalarının vergisel konularda tereddüt duydukları konulara ilişkin sorular ve bu sorulara verilen detaylı cevaplar “https: //www.gib.gov.tr/ozelge-sistemi/genel-bilgi” özelge bilgi sisteminde yer almaktadır. Bu anlamda seyahat acentaları ile ilgli özelgelere ulaşılması amacıyla özelge arama sisteminde “Seyahat Acentası” anahtar kelimesi kullanılarak özelgeler taranmıştır. Araştırmada, seyahat acentlarının vergisel konularda tereddüt duydukları konular ile ilgili 13 özelge incelenmiştir. Özelgelerde yer alan kanun dili sadeleştirilerek özetlenmiş ve soru cevap haline getirilmiştir. Özelgeler seyahat acentalarının vergisel konuları daha rahat bir şekilde anlaması ve uygulaması için kanun dili daha sade bir hale getirilmeye çalışılmıştır. Seyahat acentalarının vergisel konularda tam bilgiye sahip olması ve vergi uygulamaları konusunda herhangi bir bilgi eksikliği yaşanmaması işletmelerin sürekliliği ve karlılığı açışından büyük önem arz etmektedir. Bu nedenle bu çalışmada seyahat acentalarının vergisel konularda yaşadıkları tereddütlerin ortaya çıkarılması ve vergisel konularda aynı tereddütleri yaşayan seyahat acentalarına katkı sağlaması amaçlanmıştır.

9. 
Türkiye'de Kırsal Alanlar Üzerine Kurulu Havalimanları Kırsal Turizme Teşvik mi? Tehdit mi?
Do Airports in Rural Areas in Turkey Support Rural Tourism? Or does it Threaten Rural Tourism?
Gönül Akın
doi: 10.5505/gpts.2024.68552  Sayfalar 149 - 168
Son yıllarda kalabalık ve gürültüden uzak olma, doğayla iç içe, sakin ve huzurlu bir tatil yapma isteğiyle kırsal turizme yönelim artmıştır. Araştırmanın amacı, kırsal alana kurulmuş havalimanlarının kırsal turizmi teşvik mi, yoksa tehdit mi ettiğinin belirlenmesidir. OECD verilerine göre, Türkiye’de kırsal alan kabul edilen 34 şehrin kırsal turizm potansiyeli ve havayolu ulaşımının mevcut durumu araştırılmıştır. Araştırma kapsamında, Türkiye’de kırsal alan kabul edilen ve havalimanı bulunan 16 şehirden doğudan Kars, batıdan Muğla; havalimanı bulunmayan 18 şehirden ise doğudan Ardahan, batıdan Kırklareli seçilmiştir. Kırsal turizm açısından önemli olan bu dört şehri kırsal turizm amacıyla ziyaret eden yerli turistlerle birebir görüşmeler yapılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi belirlenmiş ve katılımcılardan elde edilen veriler içerik analizine tabi tutularak ana tema, kategori ve kodlar oluşturulmuştur. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, yerli turistler havalimanı bulunmayan kırsal alanlarda kırsal turizmin yeterince gelişmediğini, ulaşımın da bunda bir payının olabileceğini ifade etmektedirler. Katılımcılara göre, inşa edilecek bir havalimanı sayesinde kırsal alanlar daha fazla turist çekebilir ve ekonomik açıdan gelişebilirler. Öte yandan, havalimanları bulundukları şehirlerde, ulaşımda avantaj sağlarken, tarım arazilerinin ve ormanların tahrip edilmesine, kentleşmeye, çevre ve gürültü kirliliğine sebep olması gibi unsurlar kırsal turizm açısından bir tehdit olarak algılanmaktadır. Bu çalışma kırsal turizmin sürdürülebilirliğinde havalimanlarının rolüne yönelik önemli katkılar sunmaktadır. Araştırma sonunda havalimanlarının olumlu etkilerini arttırmak, olumsuz etkilerini azaltmak adına sektöre yönelik tavsiyelerde bulunulmuştur.

DERLEME
10. 
Geleceğe Yolculuk: Turist Rehberliği ve Sürükleyici Teknolojilerin Kesişimi
Navigating the Future: The Intersection of Tourist Guiding and Immersive Technologies
Eda Avcı
doi: 10.5505/gpts.2024.96967  Sayfalar 169 - 181
Sürükleyici teknolojiler, turist rehberlerinin rollerini, sorumluluklarını ve turistlerle etkileşimlerini yeniden şekillendirmesi açısından derin ve çok yönlüdür. Seyahat sektörü, küresel olayların ve değişen tüketici tercihlerinin yarattığı zorluklarla başa çıkmaya devam ederken, sürükleyici teknolojilerin entegrasyonu turist rehberliğinin geleceğini şekillendirmede kritik bir rol oynayacaktır. Seyahat sektörü ileri teknolojileri giderek daha fazla entegre ettikçe, tur rehberlerinin geleneksel işlevi de evrim geçirmektedir. Bu makalenin ana amacı, turist rehberliği mesleğini sürükleyici teknolojiler çerçevesinde incelemektir. Bu bağlamda, turist rehberliği ve teknoloji arasındaki ilişkiyi inceleyen mevcut araştırmaları sentezlemek için araştırma yaklaşımı olarak nitel bir literatür taraması benimsenmiştir. Çalışmada, sürükleyici teknolojiler tur yönetimi, turist deneyimi, eğitim ve turist rehberliği mesleğinin geleceği bağlamında incelenmiştir. Çalışma, seyahat sektörünün küresel etkinliklerin ve değişen tüketici tercihlerinin zorluklarıyla karşılaştıkça, sürükleyici teknolojilerin entegrasyonunun turist rehberliğinin geleceğini şekillendirmede kritik bir rol oynayacağını ortaya koymaktadır. Bu nedenle, turist rehberleri bu teknolojilerle birlikte gelişmeli, farklı kitlelerde yankı uyandıran anlamlı deneyimler sunmak için yeni beceriler ve yaklaşımlar benimsemelidir. Turist rehberleri, turist deneyimini geliştirmek için sürükleyici teknolojilerden yararlanarak ve turistlerin değişen ihtiyaçlarına uyum sağlayarak turizmin geleceğinde geçerliliklerini ve başarılarını garanti altına alabileceklerdir.

LookUs & Online Makale